Wat moet je weten over leptine

Leptine is een eiwit dat word vrijgemaakt uit de vetcellen(kleine bijdrage van spier en andere weefsels). Leptine levels correleren met je vetpercentage. Hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine je hebt in je lichaam(licht ook aan het soort vet overigens visceraal vs subcutaan).Op ieder gegeven vetpercentage, hebben vrouwen vrijwel altijd 2-3 keer zoveel leptine in hun lichaam dan mannen.

Leptine en correlatie met voeding
Leptine correleert ook metde hoeveelheid die je eet. Bijvoorbeeld: in reactie op een dieet kunnen leptine levels dalen met 50% in een week. Let wel op in deze week ben jij geen 50% van je vetpercentage kwijt geraakt, dus het staat niet gelijk aan gewichtsverlies. Vervolgens is er een langzame afname van leptine in verband met een lagere vetpercentage die plaatsvind. In reactie op overvoeding, heeft leptine de neiging om even snel omhoog te gaan, als de daling ervan. In tegenstelling tot wat je zou denken, lijkt het erop dat  leptine productie door vetcellen word bepaald, door de beschikbaarheid van glucose/koolhydraten(je zou wellicht vet inname denken). Dus wanneer je glucose(koolhydraten) uit je lichaam begint te trekken,dalen de leptine levels, en wanneer je glucose in je vetcellen trekt,stijgt de leptine weer. 

Kortom, leptine vertegenwoordigt 2 factoren:hoeveel lichaamsvet je hebtenhoeveel je eet. Dat wil zeggen dat het fungeert als een signaal naar de rest van je lichaam, we komen daar zo op terug. Net als de meeste hormonen, heeft leptine effecten op vrijwel alle weefsels in het lichaam enleptine receptoren zijn overal te vinden; in je lever, skeletspieren en immuuncellen. Er zijn ook leptine receptoren in de brein, daar komen we ook zo weer op terug. Laten we nu eerst kijken naar de effecten van leptine op ander weefsel in het lichaam. 

In de lever, heeft leptine de neiging om insuline-afscheiding te verminderen van de beta cellen. In de skeletspieren bevordert leptinede vetverbrandingen spaart het glucose(en dus ook aminozuurgebruik). In de vetcellen, kan leptine devetoxidatie verbeteren. Leptine beïnvloed ook de immune celfunctie, dalende leptine leid tot een immuunrespons.Nu weet je de reden waarom je snel ziek kan worden als je gaat diëten. 

Leptine en je brein
Voordat we hier dieper op ingaan moet je begrijpen dat je lichaam een uniek mechanisme is. Je lichaam wilt altijd zoveel mogelijk vet vasthoudenen vrijwel niets verliezen. Van een fysiologisch oogpunt bekeken, betekent dit dat je lichaam moet weten hoeveel energie die heeft opgeslagen. 

Zoals je net al gelezen hebt, is leptine een van de belangrijkste signalen(samen met een aantal andere waaronder ghreline, insuline, eiwit YY) die de hersenen signalen geeftover de hoeveelheid energie, die je hebt opgeslagen enhoeveel je eet. 

Al deze hormonen sturen een signaal om een deel van je hersenen(hypothalamus) te vertellen wat er gebeurt in je lichaam. Dit veroorzaakt afscheidingen in verschillende neurotransmitters(NYP, CRH, POMC, alfa- MSH en andere). Dit heeft een gevolg, meestal slecht,op je stofwisseling, hormoonspiegelsennutriënten verdeling. Het gevolg van deze functies binnen je lichaam gaan we niet verder beschrijven. Het komt er op neer dat als je je lichaam naar een laag vetpercentage wilt brengen, je hele systeem in elkaar crasht mits je correct dieet.  

We willen je erop wijzen dat dalende leptine levels een veel grotere impact heeft op de stofwisseling van je lichaam,dan de verhoging van leptine.  Dat betekent dus dat je lichaam veel harder vecht om het vet zoveel mogelijk vast te houden, dan dat je lichaam dit doet met overvoeden. 

Het is dus ook niet raar dat vrouwen met een goede leptine gevoeligheid, vaak laag in vet kunnen blijven(niet vet worden en precies weten wat ze moeten eten). Mensen met een slechte leptine gevoeligheid zullen een veel strakker plan moeten trekken. Helaas is injecteerbare leptine te duur om toe te dienen(1000 euro per dag). 

Laat deze tekst even bezinken en we zullen in deel 2 uitleggen hoe overvoeden, je lichaam tot een laag vetpercentage kan brengen. Indien jullie een”vind ik leuk”achter laten, dan weten wij dat jullie dit interessante informatie vinden.  

 

Recent Posts

Leave a Comment

vrouwen gewicht hoger weegschaalknetemann quality fitness personal training strongwoman
WhatsApp chat